Hogyan használjuk ki modern videokártyánk maximális képességeit a számítógépes játékokban

A számítógépes játékok rendszerint beépített lehetőségekkel rendelkeznek a grafikai megjelenítések finomhangolásához. Vannak azonban kivételek, amiknél ezek hiányában külső segítségekhez kell folyamodnunk.

Tweak

Például van egy régebbi játékprogram, aminek nem túl szép a grafikai minősége - a szereplők és tárgyak körvonalai elnagyoltan szögletesek. Ilyenkor megpróbálhatjuk a videokártya meghajtóprogramunk élsimító képességét bekapcsolni. Vagy modernebb játékok esetén ugyanezt fordítva alkalmazva - gyengébb tudású videokártyánkhoz méretezhetjük a játék grafikai beállításait - így nagyobb sebességet elérve.

Amennyiben nem találjuk ezeket a lehetőségeket előfordulhat, hogy nincs telepítve megfelelően - vagy nem a megfelelő meghajtóprogram van telepítve számítógépünkre.

NVIDIA gyártmányú videokártya esetén az NVIDIA Vezérlőpult-ot, AMD-nél a Catalyst Control Center-t, míg Intel videovezérlő esetén a Media Control Panel-t kell keresnünk.

Érdemes mindig a lehető legfrissebb verziójú - stabil, nem beta - meghajtóprogramot letöltenünk és telepítenünk.

NVIDIA Control Panel

Linux rendszer használata esetén:

Telepítsük fel az nvidia-settings nevű programcsomagot, és indítsuk is el - Terminál-ból például:

sudo apt-get install nvidia-settings

aztán

nvidia-settings

Tweak

Windows rendszer esetén:

Elindításához kattintsunk jobb egérgombbal az asztalunk háttérképére és válasszuk az NVIDIA Control Panel lehetőséget. Továbbá ugyanezt megtalálhatjuk még a Start-menüben is az NVIDIA szóra keresve.

Ezt követően a legegyszerűbben a 3D beállítások -> Képbeállítások megadása előnézettel opciót kiválasztva tudjuk a játékokat videokártyánkhoz finomhangolni.

Tweak

Itt alapértelmezés szerint láthatjuk, hogy a "3D alkalmazás határozza meg" - válasszuk helyette a másik két opció valamelyikét és finomítsunk a beállításokon.

AMD Catalyst Control Center

Ennek eléréséhez az asztalunk háttérképére jobb egérgombbal kattintva válasszuk a Catalyst Control Center lehetőséget - továbbá a Start menüben a Catalyst kifejezésre keresve is szintén elérhetjük.

Tweak

Kattintsunk baloldalt a "Gaming" opcióra és válasszuk a 3D beállítások lehetőségét. Itt játékonként egyesével hozzáadhatunk saját finomhangolásokat - ehhez kattintsunk az Add... nyomógombra és válasszuk ki a számítógépen a játék indító - .exe - állományát.

Tweak

Intel Graphics and Media Control Panel

Az Intel integrált grafikai vezérlői igyekeznek tudásban megközelíteni az NVIDIA és az AMD dedikált grafikus vezérlő társait, de sajnos a finomhangolásban már közel sem annyira jeleskedik.

A beállításainak eléréséhez kattintsunk a Windows tálcáján az óra melletti Intel grafikai ikonra jobb egérgombbal és válasszuk a Graphics Properties... opciót.

Tweak

Ezen belül válasszuk a Basic vagy az Advanced módok valamelyikét aztán a 3D opciót.

Ezt követően képesek leszünk néhány finomhangolási lehetőséggel élve javítani a játékok futási teljesítményén és grafikai minőségén.

Tweak

Az Intel fejlesztéseitől függően még a későbbiek során bővített beállításokkal is találkozhatunk az újabb verziójú grafikai meghajtóprogramokban - ezért érdemes nyomon követni őket.

További hasznos infók:

- Az NVIDIA videokártyák teljesítményének nagyobb kihasználása a Linux rendszeren

Tetszett, amit olvastál? Like-olj és kérlek, látogasd meg a többi cikkemet is!

Saját tapasztalattal, kérdéssel vagy további megoldásokkal rendelkezel a témával kapcsolatosan? Kérlek írd meg hozzászólásban.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.